- På det kommande Riksidrottsmötet som hålls i Göteborg den 23 till 25 maj föreslås idrottsrörelsen bland annat ta viktiga steg för att stärka arbetet med trygg idrott, fatta beslut om fördelning av ekonomiskt stöd och besluta om nya strategier som tar sikte mot 2035.
- Anna Iwarsson föreslås till omval som ordförande i Riksidrottsstyrelsen och Förbundsstyrelsen. Maria Krafft-Helgesson, Martin Åkerman och Tina Acketoft föreslås som nya ledamöter, de två förstnämnda på fyra år och sistnämna som fyllnadsval på två år.
- Tidiga elitsatsningar har länge varit en omdiskuterad fråga. Riksidrottsförbundets riktlinjer säger nej till elitsatsningar innan 13 års ålder men nu har debatten om tidig selektering och utslagning fått ny kraft.
- Våren är på ingång, och med den kommer en ny energi och en känsla av förnyelse. Det är inte bara naturen som vaknar – även frågor om demokrati och ideellt engagemang har fått nytt liv. I maj samlas vi för Riksidrottsmötet, där vi tillsammans ska diskutera och forma framtiden för den svenska idrottsrörelsen.
- Riksidrottsförbundet tilldelas 8 miljoner kronor under 2025 för ökad delaktighet i idrott för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF.
- På bara några år har Kista SC dubblerat antalet barn som är med i föreningen. Arbetet med lokala unga ledare är en av nycklarna som gör att föreningen fortsätter att växa på Järvafältet.
- De senaste tio åren har idrottsrörelsen befunnit sig på en resa mot visionen Svensk idrott – världens bästa och målen i Strategi 2025. Pågående förändringsarbete och utvecklingen mot målen har löpande följts upp i Idrottsrapporten. Nu är den senaste rapporten sammanställd och den visar positiva trender.
- Sex av tio unga i idrottsföreningar har engagerat sig ideellt under det senaste året. Vanligast är att unga engagerar sig som tränare eller ledare, följt av funktionärsroller vid tävlingar. Trots detta finns det många fler unga som är intresserade av att engagera sig, men som ännu inte fått frågan.
- En ny rapport från Ungdomsbarometern och Riksidrottsförbundet avslöjar de främsta anledningarna till varför unga slutar med idrott och vad som skulle kunna få dem att fortsätta. Tidsbrist, kostnader och avstånd framstår som viktiga trösklar. Samtidigt visar rapporten att unga är nyfikna på att prova nya idrotter.
- Andelen som arbetar ideellt är stabilt över tid, idrottsrörelsen samlar fortsatt störst andel ideella inom civilsamhället och unga engagerar sig i hög utsträckning ideellt. Var femte person i Sverige är en ideell kraft inom idrottsrörelsen. Det är några av resultaten i en ny rapport om ideellt arbete.